Het laatste nieuws van LetsShop Schiebroek - Asserweg 413

 

22-12-2022

Eindejaar in zicht

 

Het jaar 2022 loopt op zijn eind. Bij Lets Schiebroek kan nog gewinkeld worden op ma 12, wo 14,  do 15 en ma 19, wo 21, do 22 december tussen 12.00 en 15.00u. Daarna zijn wij 2 weken gesloten: van maandag 26 december t/m donderdag 5 januari. Weer geopend op maandag 9 januari 2023. Wij wensen alle lezers en bezoekers fijne feestdagen en een happy twentythree!!

Naar boven

01-12-2022

Ruilwinkels in Rotterdam op retour

 

Het armoedeproject 'Ruilwinkels Rotterdam' werd eind vorige eeuw gestart door de toenmalige SVR (Stichting Vrijwilligerswerk Rotterdam). Opzet van het project was om mensen met een smalle beurs meer mogelijkheden te geven om mee te doen in de maatschappij. Speerpunt daarbij waren de zgn. ruilwinkels, waar mensen goederen en diensten konden 'ruilen'. Voor ingebrachte goederen en diensten werden punten uitgekeerd, met die verdiende punten konden weer goederen en diensten afgenomen worden.

Op het hoogtepunt waren er (naast enkele zgn ruilpunten) 5 ruilwinkels in Rotterdam actief. Feijenoord als eerste, daarna volgden Schiebroek, Oude Westen, Crooswijk en IJsselmonde. De ruilwinkels waren allemaal afhankelijk van subsidie. Tijdens de recessie van de jaren 10, stortte het subsidiebeleid in. Als eerste sneuvelde initiiator SKVR die de ruilwinkels altijd ondersteunde. Alle 5 ruilwinkel gingen daarna als zelfstandige stichtingen verder. Maar ook de winkels zelf begonnen in de jaren die volgden omver te vallen. Ruilwinkel IJsselmonde was de eerste afvaller, niet vanwege een subsidiestop maar doordat er geen vrijwilligers meer te vinden waren om  het project uit te voeren. Volgende slachtoffer was Crooswijk, ook hier was de reden gebrek aan man/vrouwkracht.

Vandaag 1 decemer 2022 is het na 25 jaar de beurt aan ruilwinkel Feijenoord om de handdoek in de ring te gooien. De subsidierelatie met de gemeente zal daar m.i.v. 2023 ophouden te bestaan. Wie afscheid wil nemen kan vandaag tussen 10.00 en 15.00u nog terecht op het bekende adres Polderlaan 48a.

Overblijvers zijn dan ruilwinkel Oude Westen en ruilwinkel Schiebroek. Oude Westen is de laatste winkel in oorspronkelijke stijl, dus met subsidie en handelen zonder geld door de deelnemers. Alleen Schiebroek presteert het om al 10 jaar zonder een cent subsidie overeind te blijven. De gemaakte knieval aldaar houdt in dat klanten een gedeelte van hun aankopen betalen met geld. Geld waarmee dan deels de vaste lasten kunnen worden betaald.

Naar boven